Doğal Taşların Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Doğal taşların sertlik dereceleri birbirinden farklıdır. Elmas gibi çok sert olanların dışında birçoğu da kırılgan ve çabuk ufalanabilir durumdadır. Katmanlı ve kümelenmiş taşlar ayrılıp parçalanabilir, Selenit gibi taşlar ise su ile temas ettiğinde eriyebilir. Cilalı yüzeyleri, doğal prizma uçları kolaylıkla çizilebilir, aşına bilir, zarar görebilir. Bu sebeple taşların bakımı ve temizliği yapılırken çok dikkat edilmeli, kullanılmadığı zamanlarda özenle (kutusunda yada küçük bir kesede) saklanmalıdır.
Yuvarlak yada tamburlanmış taşlar daha dayanıklıdır, kırılacak uçları yoktur. Tamburlama işlemi sırasında saatlerce ince kumlar arasında dönerler ve yapı olarak daha dayanıklı hale gelirler. Kendiliğinden yuvarlak olanlar ise (örn: denizdeki dalgalar sayesinde doğal tamburlanma) yapı itibari ile dayanıklıdırlar. Yuvarlak taşlarınız bir kese içerisinde saklanabilir, ancak sivri uçları olan taşlarınızı ayrı ayrı saklamalısınız. Doğal taşlarınızı kullanmadığınızda ipek yada kadife gibi örtülere sararak saklamanız da taşlarınızı çizilmelere karşı koruyacaktır.
Doğal Taşların Temizliği
Taşlarınızı satın aldığınızda kullanmadan önce ve kullanırken de belirli aralıklarla temizlemelisiniz. Taşlarınıza başkalarının dokunmasına izin vermemelisiniz yada başkasından bir takı aldıysanız kullanmadan önce mutlaka temizlemelisiniz. Özellikle kristaller olmak üzere doğal taşlar daha önce kullanan kişinin olumsuz enerji taşıyor olabilirler ve bu olumsuz enerjileri size geçebilir.
Doğal taş temizliğinin birden fazla yöntemi vardır.
Doğal taşların temizlenmesinde 4 elementten faydalanılır. Su, Toprak, Ateş ve Hava. Bu aşamada en fazla kullanılan yöntem sudur. Tabii taşın sertlik derecesi uygunsa… Diğer yöntemler ise şöyle;
1.Akan su ile temizleme
2.Deniz suyu ya da tuzlu suda temizleme
3.Toprağa gömerek temizleme
4.Tütsü ile temizleme
5.Mum ışığı ile temizleme
6.Tuz Lambası
Su ve Toprak ile temizleme için taşın sertlik derecesinin 7-10 arasında olması gerekir. Örneğin, 10 sertlik derecesi sadece Elmas’tır. Kuvars grubu taşları ise 7’dir. Bu sebeple rahatlıkla su yada toprak ile temizliğini yapabilirsiniz. Ancak sertlik derecesi 7’den düşük derecede olanlar su ile karşılaştığında eriyebilir ya da parçalanabilir. Bu sebeple bu taşlar için diğer yöntemleri seçmeniz daha iyi olacaktır.
Akan Su ile Temizleme
Kolay parçalanabilir olmayan taşlar içinakan suile temizleme uygundur. Akan suyun altına 2-3 dakika yıkayarak güneş ışığına kuruması için koyabilirsiniz.
Deniz Suyu ya da Tuzlu Su ile Temizleme
Taşlarınızı deniz suyu yada tuzlu suda bekleterek de temizleyebilirsiniz. Örneğin Mercan gibi zaten denizden gelen bir taşı tuzlu su ile temizlemek harika bir seçenektir. Bu yöntemi sertlik derecesi uygun olan diğer taşlara da uygulayabilirsiniz. Taşınızdaki tüm olumsuzlukların akıp gittiğine emin olabilirsiniz. Taşınızın enerjisi yenilenecektir.
** Taşı temizledikten sonra birkaç saatliğine güneş ya da ayı ışığına bırakarak taşın yeniden enerji dolmasına, kendini şarj etmesine yardımcı olmuş olursunuz. (bunu yaparken taşınızın renginin güneş ışığında solmamasına dikkat edin.) Not: güneş ışınlarının ışığı kırarak alev almamasına dikkat ediniz.
Toprak ile Temizleme
Taşınızı en az 1 gün (24 saat) süreyletoprağa gömereknegatif enerjilerden arındırabilirsiniz. Açık alandaki toprak daha etkilidir ancak imkânınız yoksa saksı dibindeki toprağa da gömebilirsiniz.
Taşınızı topraktan çıkardıktan sonra su ile yıkayarak üzerindeki toprağı temizleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz bu işlemden sonra güneş ışığında da bekletebilirsiniz.
Tütsü ile Temizleme
Tütsü ile temizlemeyönteminde ise hava elementini kullanmış oluyorsunuz. Doğal taşınızı yakacağınız tütsünün dumanı ile isleyebilirsiniz. Yaktığınız tütsü bittiğinde taşınız da temizlenmiş olacaktır.
Bu yöntem özellikle sertlik derecesi düşük, kırılgan taşlar için oldukça fazla tercih edilir.
Tütsü ayrıca bulunduğunuz ortamın enerjisini de dengeleyecektir. Ancak yine de oluşabilecek olumsuzluklara karşı dikkatle kullanılmalıdır. Örneğin bazı astım hastaları için tütsü dumanı zararlı olabilmektedir.
Mum Işığı ile Temizleme
Sertlik derecesi düşük taşlarınızı mum ışığından faydalanarak temizleyebilirsiniz. Bu yöntem ile aslında ateş elementinden faydalanmış oluyorsunuz. Taşlarınızı mum ışığının çevrelediği şekilde yerleştirerek arınmalarını ve enerjilerinin sıfırlanmasını sağlayabilirsiniz.
Himalaya Tuz Lambası
Eğer Himalaya Tuz Lambanız varsa şanslısınız. Lambanızın yanına taşlarınızı koyduğunuzda temizliğini sağlayacaktır.
Temizlenmeyen Taşlar
Bazı taşlar hiçbir zaman temizleme gerektirmez. Sitrin, Kiyanit, Azeztulit kendi kendini temizleyen taşlardır.
Saydam kuvars ve Karnelyan ise diğer taşları temizleme özelliğine sahiptirler. Özellikle ufalanabilir nazik taşlar için bu yöntem denenebilir. Ancak bu amaçla kullanımından sonra kendilerinin diğer yöntemlerle temizlenmesi gerekir.
Doğal Taşımı hangi aralıklarla temizlemeliyim?
Bunun için net bir süre yoktur. Kullanımınıza göre ayda bir yada 3 ayda bir gibi periyotlarla temizliğini yapabilirsiniz. Enerjisinin tükendiğini yada kirlendiğini düşündüğünüzde temizliğini yapabilirsiniz.